Prosjektoppgave i emnet Bærekraftig design​​​​​​​
Dette var et gruppeprosjekt sammen med Tran Le, Åse Berit Falang og Marianne Rudi
Sammendrag
I denne oppgaven har gruppen min og jeg sett på hvordan man kan bruke verpehøns som en matressurs istedenfor å kaste dem. Vi har gjennom dette prosjektet designet en merkeordning med en tilhørende kampanje som skal motivere brukere til å velge mat som inneholder verpehøns når de spiser på restaurant, samtidig som vi har hatt fokus på å opprettholde god dyrevelferd. 
Mål for emnet: Ta en eksisterende tjeneste eller system og gjør det bærekraftig.
Vår oppgave: Finne ut hvordan man kan utnytte og selge inn verpehøns som en ressurs. 
PRoblemdefinisjon
Det første vi gjorde var å utforske problemet. Ettersom dette var en skoleoppgave, utgjorde dette den største delen av dette prosjektet. Vi visste at verpehøns ble kastet, men vi visste ikke hvor mange, hvordan eller hvorfor. Det viste seg å være et svært komplekst problem, ettersom både tilbud og etterspørsel var mangelvare og den ene ikke kunne økes uten å øke den andre. 
Vi måtte altså finne ut hvordan vi skulle klare å øke etterspørselen samtidig som vi måtte finne en måte å øke tilbudet på. 
PROSESS
Vi gikk i gang med idégenerering. Vi var innom alt fra ferdigmat, ulike prosseserte kjøttprodukter og ulike merkekampanjer til kosmetikk og lovendringsforslag. Gjennom iterative prosesser og kontakt med industrien, restauranteiere og miljøorganisasjoner, kom vi fram til at vi ville designe et system der verpehøns kan slaktes på gårdene sine og deretter distribueres til restauranter. Der kan kokker kan sørge for at hønene blir tilberedt på en måte som faller i smak hos forbrukerne. I tillegg til dette ville vi designe en merkeordning med en tilhørende kampanje, slik at restauranter som bruker verpehøns i maten enkelt kan kommunisere dette til kunden og samtidig få litt "creds" for det. 
Vi tok kontakt med Koie Ramen her i Trondheim for å teste om idéen vår falt i smak hos restaurantbransjen. Vi kontaktet også Framtiden i våre hender for å finne ut om de kunne vært villig til å holde en slik merkeordning og kampanje som vi så for oss, og om de eventuelt hadde noen tips til hvordan man kunne nå ut til folket. Både Koie og Framtiden i våre hender viste interesse for idéen vår. Vi fikk også tips om at kampanjen burde fremheve hønens gode smak. Med dette gikk vi i gang med å designe og visualisere merkeordningen og kampanjen.
Resultat
Dette er designet vi endte opp med å gå for på Verpehønemerket og hvordan vi så for oss at det kunne brukes i menyen til Koie Ramen.
Slik så vi for oss at kampanjen kunne lanseres på Framtiden i våre hender sin Instagram. 
Vi designet også en poster-kampanje med en tilhørende nettside hvor man kan lese seg mer opp på merkeordningen.
Du kan lese den fullstendige rapporten her.
Hva lærte jeg?
I dette prosjektet har jeg lært å studere og bruke forskningsartikler og rapporter til å definere et problem og legge grunnlag for idégenerering. Jeg har også fått erfaring med å se et problem fra ulike perspektiver. I tillegg har jeg lært hvordan man gjennom en helthetlig designprosess kan gå fra en idé til et spisset konsept. Jeg har også fått erfaring med å snakke med ulike aktører i den gjeldene industrien.
Back to Top